Så gör du enkelt en instruktionsfilm av din (vanligtvis) fysiska utbildning

Behöver du demonstrera eller lära ut något komplicerat? Får ert företag en strid ström av frågor – eller sätter social distansering käppar i hjulet för verksamheten? Då är utbildnings- och instruktionsfilmer ett bra sätt förstärka företagets eller organisationens erbjudande.

Vi på Starlings har lång erfarenhet av att hålla digitala utbildningar inom flera områden. Med jämna mellanrum producerar vi även instruktionsfilmer åt våra kunder genom att spela in – och därefter ytterligare lyfta – skärmaktiviteten.

Hur kan det gå till?

Antingen kan kunden själv spela in aktiviteten på sin skärm med hjälp av exempelvis QuickTime Player. Samtidigt kommenteras det som görs med datorns inbyggda mikrofon. Resultatet blir en filmfil med ljud, som därefter kan skickas ut till exempelvis kursdeltagare eller som en Q&A. Känns det för komplicerat? Då kan vi hjälpa till.

Men oavsett vilken väg man väljer att ta, kan inspelningen behöva klippas (kanske blev det några fel i inspelningen), eller budskap behöva förstärkas med exempelvis grafik. Här kan vi på Starlings se till att skapa en professionell slutprodukt.

Läs mer: Redaktörsakuten – när du behöver snabb hjälp inhouse

För att vara så pedagogiska som möjligt, brukar våra filmer i sitt grundutförande bestå av några fasta element som logga, titel, innehållsförteckning (med möjligheten att hoppa fram och tillbaka i filmen), grafik, textning, musik och eventuell översättning. Vill du integrera annan film och foto? Inga problem.

En inspelning på omkring 40 minuter brukar ta cirka fyra timmar att producera (utan textning), vilket betyder att om vi får underlaget på morgonen kan filmen vara klar samma dag.

Det här behövs om du själv vill skapa en instruktionsfilm

En dator och eventuellt en mikrofon. Att prata utan mikrofon kan fungera utmärkt, men tänk då på att spela in i ett tyst rum.

QuickTime Player eller likande programvara för att spela in skärmaktiviteten. Gör gärna en provinspelning så att du vet att allt fungerar – både ljud och bild.

Internet för att överföra filen. Tänk på att den kan bli ganska tung. Därför rekommenderar vi ett filöverföringsprogram som till exempel WeTransfer eller SendThisFile.

Läs mer: Därför ska du satsa på rörligt – och det här behöver du ha koll på