ChatGTP och ”mänsklig AI” – vad händer med upphovsrätten?

ChatGTP

ChatGPT lanserades av OpenAI i november 2022, men växte snabbt och hade redan i januari 2023 över 100 miljoner användare. Tuffare regler för chatbotar som ChatGPT väntar nu i Europa efter att EU-parlamentet i början av juni 2023 röstade om nya regler för artificiell intelligens. Men vad är egentligen chatGPT?

ChatGPT är en AI-chatbot vilket betyder att du kan fråga den vad som helst och sedan få ett svar. Men till skillnad från en enklare röstassistent som exempelvis Siri, är ChatGPT byggd på en så kallad LLM (Large Language Model). Dessa tränas på enorma mängder information från internet vilket innebär att de genererar helt nya svar, snarare än att bara plockar fram redan lagrade. De är inte byggda för en specifik tjänst som en vanlig chatbot utan är mycket smartare.

Enkelt att använda

Att använda ChatGPT är ganska enkelt, eftersom det enda man behöver göra är att skriva in sin fråga. Inte nöjd med svaret? Ge boten ytterligare instruktioner. Eftersom den har koll på tidigare frågor, så kan man förfina därifrån i stället för att börja om. Chattar sparas sedan i konversationer i sidofältet tills man tar bort dem. Samtidigt går det inte att helt lita på svaret. Om ChatGPT saknar korrekt information kan den fylla ut luckorna med felaktig information – den ”hallucinerar”. Enligt OpenAI har exempelvis ChatGPT ”begränsad kunskap om världshändelser efter 2021.”

Användning förbjudet i Italien

Förutom att göra misstag är många oroade över vad denna mänskliga AI kan betyda för internets framtid – så mycket att Twitter- och Teslachefen Elon Musk tillsammans med andra höjdare inom techbranschen i mars 2023 uppmanade till en omedelbar paus av AI-utvecklingen.

Italien blev det första landet i Europa att helt förbjuda användningen av chatGTP. Och många företag – exempelvis Apple och Samsung – har förbjudit sina anställda att använda chatGTP. Här i Sverige kom också Skolverket i våras med en rekommendation om att undvika hemuppgifter helt för att skydda sig mot plagiat och missbruk. Uppsatsskrivande för studenter är nämligen ett av de mest uppenbara exemplen på var ChatGPT kan bli ett problem.

Vem äger upphovsrätten?

Redan finns också hundratals böcker publicerade på Amazon där boten står som författare – och säkerligen en hel mängd där den rätta författaren inte anges. Men vem som egentligen äger upphovsrätten till innehåll skapat av ChatGPT är en fråga öppen för debatt. Vissa menar att generativ AI ”stjäl” innehållet som den har tränats på – något som har blivit ännu mer kontroversiellt i världen av AI-konst som fullkomligt väller över oss. Det större ämnet för upphovsrättslagstiftning angående generativ AI behöver oavsett genomlysas, särskilt eftersom upphovsrättslagen som den för närvarande ser ut endast skyddar innehåll skapat av människor.

”Om du presenterar det som ditt eget jobb och du har gjort det med hjälp av en AI, så är det upp till dig att försäkra dig om att det som AI:n gör är lagligt. Om vi hävdar att människan är upphovsperson så kommer människan också vara ansvarig. Det handlar om rättigheter och skyldigheter – de går hand i hand”, säger Eleonora Rosati, professor i immaterialrätt till DI Digital.

ps. I ett par veckor låg det här inlägget publicerat med ett korrfel i rubriken. Så kan de gå när en livs levande människa skriver. Om och när vi framåt använder oss av AI kommer detta att tydligt anges. Fortsättning följer …